En-eiige en twee-eiigetweelingen

Print deze pagina

Na de geboorte willen ouders van een tweeling of drieling altijd graag weten wat voor soort tweeling of drieling het is. Bij verschillende geslachten is er bij een tweeling altijd sprake van twee-eiigheid. Bij een drieling is er bijna altijd drie-eiigheid.

In het begin van de zwangerschap kan vaak wel met een echo aan de vliezen worden gezien of er twee- eiigheid is.

De baby's in hun vliezen. Er wordt regelmatig door middel van echo-onderzoek naar de groei van de kinderen gekeken. Daarbij kijkt men ook naar de vliezen binnen de baarmoeder. Er zijn twee soorten vliezen, die aan het begin van de zwangerschap nog met een echo te onderscheiden zijn. Voor het vervolg van de zwangerschap is het wel belangrijk te weten hoe de vliezen om de kinderen liggen.

De twee soorten vliezen zijn: Een binnenste vlies, dat het dichtst tegen de baby ligt, dat het amnion heet en het buitenste dat chorion heet. Als er maar één kind is, vallen de vliezen samen. Na de geboorte zijn de twee vliezen slechts als één enkel vlies te herkennen.

Bij tweelingen is dat anders. Er zijn nu varianten mogelijk, waarbij het ervan afhangt hoe ze in de vliezen zitten.

Heeft iedere baby een binnenste en een buitenste vlies om zich heen, dan zijn ze twee-eiig. Er zijn dan ook altijd twee moederkoeken (situatie A).

Als er een gemeenschappelijk buitenste vlies is en een gescheiden binnenste vlies, dan kan er zowel twee- als ééneiigheid zijn. In deze situatie is er één moederkoek of placenta (situatie B).

Het is ook mogelijk dat beide baby's in één ruimte omgeven door één gezamenlijk vlies liggen. Dit is echter heel erg zeldzaam. In deze situatie is altijd sprake van één-eiigheid (situatie C).

Tweelingen typen

Samenvattend kan je dus zeggen:

  • Verschillend geslacht: altijd twee-eiig
  • Twee vliezen afzonderlijk om ieder kind, twee moederkoeken, aan begin zwangerschap gezien: altijd twee-eiig
  • Bij twijfel kan er onderzoek naar de bloedgroepen worden gedaan. Bij een verschil is er twee-eiigheid, als ze identiek zijn is er één-eiigheid. Ook het doen van DNA onderzoek is nog mogelijk.